Saturday, August 1, 2009

Hoe wordt de twop-1000 samengesteld?

De chart wordt in een aantal stappen samengesteld. Allereerst wordt er gekeken wie Nederlandse tweeters zoal volgen. Hiervoor is het uiterst nuttig dat het aantal volgers van NL-twop_1000 toeneemt, want hier kan een goede steekproef uit worden samengesteld. Het is dus niet zo dat de lijst wordt samengesteld uit de friends van nl_twop_1000. Vervolgens wordt bepaald of de tweeters die gevolgd worden wel regelmatig in het Nederlands tweeten.

De volgende stap is om inactieve accounts eruit te filteren, waarbij als uitgangspunt is genomen dat er een bepaalde minimale frequentie van tweets moet zijn sinds de twitter account geopend is. Hierdoor verdwijnen tweeters die gestopt zijn vanzelf. Ook tweeters die al een bepaalde tijd geen bericht meer hebben geplaatst verdwijnen uit de lijst. De criteria zijn op dit moment vrij ruim en uiteraard subjectief bepaald.

De laatste, en wellicht meest discutabele stap, is het bepalen van de ranking, waarbij er voor gekozen is om niet alleen op volgers te selecteren, maar ook het aantal gevolgden mee te nemen in de weging. Binnen Twitter komt het veel voor dat mensen die iemand gaan volgen automatisch teruggevolgd worden, veelal via een of andere tool. Hierdoor ontstaat een enorme inflatie van aantallen, zonder dat daadwerkelijk berichten gevolgd worden. Tweeters die automatisch volgen om gevolgd te worden zijn herkenbaar omdat zij, boven de 2000 friends, vaak de maximale ratio van 1.1 hebben die twitter toestaat, bijvoorbeeld 4400 friends en 4000 volgers.
Ook volgt men vaak terug, omdat er tools zijn die automatisch unfollowen, als binnen een bepaalde tijd geen succes behaald is. Deze zaken hebben natuurlijk niets te maken met het bewust volgen van iemand, omdat men geinteresseerd is in hetgeen getweet wordt.

Voor de ranking is uitgegaan van het pricipe dat je alleen iemand moet volgen als je echt geinteresseerd bent, en dat het onmogelijk is om meer dan 1500 tweeters bewust te volgen. Grofweg betekent dit dat indien iemand zelf 100 of 200 mensen volgt er geen correctie op het aantal volgers wordt toegepast, terwijl als men zelf duizenden mensen volgt, dit geheel op het aantal volgers wordt gecorrigeerd. Daar tussenin wordt via een rekenkundig model een correctie factor toegepast, waardoor bijvoorbeeld iemand met 1000 volgers en 100 friends hoger staat dan iemand met 1000 volgers en 1000 friends. Dit zal uiteraard niet in alle gevallen terecht zijn, maar er moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden.

Deze rekenmethode zal vooral vervelend zijn voor diegenen die inmiddels enorme aantallen friends en volgers hebben bereikt. Aan hen wil ik dan ook de suggestie geven om niet meer automatisch terug te volgen en het aantal friends te reducerern tot iets wat zinvol is. Vervolgens kan dan worden gezien wat er aan volgers overblijft.

Het is de bedoeling dat elke woensdagochtend een nieuwe twop-1000 wordt samengesteld en op twopcharts te zien is. In de tussenliggende periode zullen zoveel mogelijk de mutaties gevolgd worden. Als ik eraan toekom om de website een beter voorkomen en functionaliteit te geven, zullen deze mutatielijsten ook hier dagelijks verschijnen.

4 comments:

 1. een suggestie: voeg een kolom toe met het aantal plaatsen gedaald/gestegen tov de vorige week.

  ReplyDelete
 2. Dat gaat zeer binnenkort gebeuren

  ReplyDelete
 3. Best idee, goed werk en... wordt dat de Nederlandse "Google"? Wens ik wel!!!

  ReplyDelete
 4. Một căn hộ chung cư nằm ở giữa trung tâm thành phố với nội thất được thiết kế hiện đại, sang trọng mà vẫn toát lên vẻ ấm cúng gia đình là niềm mơ ước của mỗi chúng ta.

  thiết kế nhà hàng
  thiết kế căn hộ
  thiết kế phòng tắm
  thiết kế phòng trẻ em
  thiết kế lounge
  thiết kế nội thất phòng ngủ
  thiet ke nha
  thiet ke phong ngu
  thiết kế nhà ống, cung cap phu tung o to

  ReplyDelete