Thursday, June 18, 2015

De Nederlandse top 5,000 Twitter accounts

Vandaag is op de Twopcharts website een overzicht geplaatst met een overzicht van de Nederlandse top 5,000 Twitter accounts. Een dergelijk overzicht kan bij een enkeling vragen opwerpen over de gevolgde methodiek, en hoe goed die dan wel niet is. Een gevolgde methode is altijd subjectief en de een zal zich er in kunnen vinden en een ander niet. We zullen hier een korte uitleg geven over de methode.

De basis van de analyse  wordt gevormd door de lijst van meest gevolgde Twitter accounts in de Nederlands taal , en wel die per eind mei 2015. Deze lijst wordt gevormd door accounts die ten minste zo nu en dan in het Nederlands tweeten. Vervolgens is simpelweg naar het aantal volgers gekeken, waarbij het account met de meeste volgers op nummer 1 staat, en deze maand was dat, zoals vele maanden hiervoor,  Robin van Persie. We letten overigens niet alleen op het aantal volgers . Er wordt ook gekeken naar het aantal volgend van een account, en als dit buiten proportioneel wordt geacht, worden dergelijke accounts niet opgenomen in de lijst. Op deze wijze kan een ranking worden gemaakt van de meest populaire Twitter accounts op basis van volgers.

De hierboven gevolgde wijze  is prima om een ruwe rangorde te bepalen van de populariteit van Twitter accounts volgens een bepaald criterium, in dit geval de Nederlandse taal. Er kleven echter ook behoorlijke nadelen aan waardoor enige nuancering verloren gaat. Het meest duidelijk is dit voor de Twitter accounts van bekende voetballers en dj's. Zij wonen en/of werken veelal in het buitenland en hebben veel volgers die niet Nederlandstalig zijn. Ook versturen zij vaak tweets die niet Nederlandstalig zijn. Hun totaal aantal volgers zegt dan weinig over de daadwerkelijke invloed  die deze accounts hebben in het Nederlandse taalgebied.
Een ander nadeel van een rangorde op basis van volgers is het feit dat de ene volger niet gelijk kan worden gesteld aan de andere volger.  De boodschap van een tweet zal verder kunnen reiken als deze gedeeld wordt door iemand met veel volgers, dan als deze gedeeld wordt door iemand met slechts enkele volgers. Dit delen van een tweet kan op vele manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld een retweet of het aanmerken van een tweet als favoriet, maar ook via andere kanalen die volgers kunnen hebben, zoals blogs, websites, radio en tv.

De twee hierboven beschreven nadelen van een lijst gebaseerd op alleen volgers hebben we proberen op te lossen door een andere benadering te kiezen. We hebben simpelweg gekeken naar de top 5,000 meest gevolgde accounts en vervolgens gekeken wie deze accounts zelf volgen. Met een gemiddelde van bijna 950 accounts die gevolgd worden per account, kwamen we zo op 4.7 miljoen volgrelaties. Hierbij dient aangetekend te worden dat we accounts die meer dan 5,000 andere accounts volgen niet meegenomen hebben bij de berekeningen. Vervolgens hebben we ook nog een weging gemaakt waarbij het meest gevolgde account een waarde van 10 punten heeft en het minst gevolgde account een waarde van 1 punt. Dit betekent dat, volgens deze methode,  de waarde van gevolgd worden door een account met enige miljoenen volgers 10 keer groter is dan gevolgd worden door een account met ruim 6,000 volgers. Op dit moment is het namelijk zo dat in de Nederlandse twopcharts een account met ruim 6,000 volgers ongeveer op positie 5,000 staat.

Het resultaat van deze exercitie staat op de webpgina in de volledige lijst. Zoals de lijst nu gepresenteerd is, staan er dus ook buitenlandse accounts in en accounts die helemaal niet meer actief zijn. Deze twee zaken zijn in aanmerking genomen bij het bepalen van de sublijsten. De internationale accounts zijn in een eigen lijst geplaatst, terwijl bij de lijsten voor mannen, vrouwen en overige accounts, de inactieve accounts genegeerd zijn. Ook zijn op dit moment nog niet alle 5,000 accounts toebedeeld aan sublijsten.

Wat in de rangorde op basis van de criteria meteen opvalt is dat de accounts met voetballers en dj's meteen fors dalen ten opzichte van een gewone Twopcharts ranking, maar ook dat een aantal accounts sterk stijgen, ondanks dat zij relatief weinig volgers hebben. Dit zijn dus accounts die invloedrijke volgers aan zich kunnen binden, en daarmee zelf ook aan invloed winnen. Voor het bepalen van de invloed van een Twitter account in het Nederlandstalige gebied zou je kunnen stellen dat deze lijst een beter beeld geeft, dan louter een lijst op basis van het aantal volgers.

Het is de bedoeling om op basis van de Twopcharts van eind juni halfjaarlijks overzichten te maken voor alle taalgebieden waarvoor lijsten worden opgesteld. Deze lijst voor Nederlandstalige accounts op basis van de cijfers van eind mei waren een test om tot een definitieve methode te komen. Drie zaken zullen hierbij nog overwogen dienen te worden:

 1. Wat te doen met inactieve accounts en internationale accounts. Alleen apart tonen buiten de rangorde, of gewoon laten staan.
 2. Lijst vergroten van 5,000 naar 10,000 accounts. Wellicht testen we de invloed hiervan nog op de huidige lijst van Nederlandtalige accounts.
 3. Verschil in waardering tussen meest gevolgde en minst gevolgde account. Nu is de factor 10, en uiteraard heeft dit invloed op de gewogen  score.
Tenslotte nog enige uitleg over het overzicht:

Het aantal volgers dat getoond wordt is actueel op het moment dat het opgevraagd wordt op de website. De ongewogen score is het percentage van het aantal volgers dat men heeft uit de totale populatie. De score van 21.86 van Humbert Tan betekent dat 21.86% , ofwel 1,093 van de 5,000 beoordeelde accounts hem volgen. Voor de gewogen score waren er 27,500 punten te verdelen (5,000 keer het gemiddelde van 1 en 10) en het percentage geeft aan hoeveel punten een account hiervan had. In het geval van Humberto Tan, met een score van 25.24 betekent dit dat hij relatief meer hoog genoteerde dan lager genoteerde volgers heeft. De Twopcharts ranking is de waarde van de lijst van eind mei. Een positief verschil geeft aan dat de waarde, of invloed, van een account volgens deze methode hoger is dan volgens de Twopcharts methode. 3 comments:

 1. I want to thank you for this educational read; I really appreciate expressing this great. free itunes code

  ReplyDelete
 2. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will come back in the foreseeable future. buy real twitter followers with credit card

  ReplyDelete
 3. AvriqPrinter RepairPrinter InstalltionWifi trouble shooting
  Software InstalltionYou did really good work. I really appreciate your new and different post. Please guys keep it up and share with us some unique post in the future
  Virus removal

  ReplyDelete